Der er heldigvis et rigtigt stort fokus på palmeolieproblematikken, og derfor er der også rigtig gode muligheder for at gøre det bedre som producent. Et af de vigtigste initiativer er
Roundtable on Sustainable Palm Oil, en nonprofit organisation, der overvåger alle sektorer af palmeolieindustrien og implementerer standarder for bæredygtig palmeolie.
RSPO ordningen er dog ikke helt perfekt, når det kommer til implementeringen og håndhævelsen af standarden, men det kæmper alle initiativer, der forsøger at løse så komplekse problemer med.
RSPO arbejder med flere forskellige
trin i klassificeringen af palmeolieforsyningskæden. Den bedste klassificering er ”identity precerved”, hvor palmeolien kan spores hele vejen tilbage til den mark og den mølle, der har fremstillet råvaren. På den måde mindskes chancen for at olien stammer fra nye afskovede landområder. Man taler i den forbindelse også om ”deforestation free” palmeolie.
En anden klassificering inden for RSPO er ”Mass Balance”, som er en form for palmeolie, der består både af certificeret og konventionel palmeolie. Det svarer til at man køber en liter mælk, der består halvt af økologisk mælk og halvt af konventionel fremstillet mælk.
Formålet med denne kvalitet er, at man støtter op om den certificerede produktion ved at opkøbe noget af den olie, der fremstilles, men samtidig bruges den konventionelle ikke sporbare palmeolie også.
Et lignende tiltag er at man under RSPO, som virksomhed, kan opkøbe ”kreditter”, svarende til den mængde konventionel palmeolie man bruger om året. Kreditterne støtter små landbrug (smallholders), som producerer certificeret palmeolie, men som kan have svært ved at konkurrere med større producenter og konventionel fremstilling.
Da vi som producent af plejeprodukter ikke køber ren palmeolie, men derimod ingredienser der indeholder palmeolie som er fremstillet af andre, også kaldet derivater, er det lidt sværere for os at få fat den ”segregerede” eller ”deforestation free” kvalitet.
Vi er afhængige af, at råvareproducenten fremstiller den ingrediens, vi skal bruge, baseret på den certificerede palmeolie - og udbyder den i en mængde, som vi kan aftage.
Den kvalitet vi kan få fat i, på nuværende tidspunkt, er ”Mass Balance”. Vi har derfor skiftet alle vores ingredienser, der indeholder palmeolie ud, så de fremadrettet er ”Mass Balance” certificeret.
Dette er dog ikke tilfredsstillende for os på den lange bane. Derfor afsøger vi hele tiden markedet for at finde leverandører af vores ingredienser, der baserer deres produkter på segregeret palmeolie med sporbarhed.