Biodiversitet

En af de største miljømæssige udfordringer, vi står overfor i vores tid, er nedbrydningen af klodens biodiversitet. Mens vi efterhånden har vænnet os til at have et stort fokus på plastik, affald og CO2, er problematikken omkring biodiversiteten mere kompleks.

Mangfoldighed

Biodiversiteten er et udtryk for hvor mange plante-, dyre- og insektarter, vi har i vores økosystemer på jorden. Når vi kultiverer land eller på andre måder ødelægger naturlige levesteder for dyr, planter og insekter, udrydder vi arter og dermed mindskes diversiteten.

Herhjemme har vi haft et stort fokus på bier i forbindelse med det konventionelle landbrugs fortsatte brug af pesticider, men mange andre insektarter er også ramt. Når insekterne forsvinder, mister plantelivet en vigtig bestøver og det næste led i fødekæderne rammes også: småfuglene forsvinder, hvilket påvirker de større rovdyr – og så videre…

Det vurderes lige nu, at vi mennesker og vores husdyr udgør 96 procent af den globale biomasse for pattedyr, mens de 5000 vilde arter udgør blot 4 procent. Manglen på biodiversitet er ikke kun en krise for de vilde dyr, planter og insekter, men også for os mennesker. Forskere mener, at netop fordi vi mennekser og landbrugsdyr udgør så stor en del af biomassen, så vil vi blive eksponeret for flere sygdomsvira så som Covid. Når vilde dyr bliver presset ud af deres naturlige levesteder finder deres vira nye værter - og de værter vil højest sandsynligt være nogen, der kommer i kontakt med mennesker.

Palmeolie

Men hvordan hænger biodiversitet og skønhedspleje sammen? Du er måske stødt på en annonce med en orangutang, der sidder i en ensom trætop i en ellers afbrændt regnskov, hvor budskabet er, at du med dit shampookøb er med til at støtte industrien, der ødelægger regnskoven?

Både cremer, conditioners, shampoo og sæber indeholder ingredienser baseret på afgrøder dyrket i tropisk klima – især palmeolie spiller en stor rolle - også i kosmetikindustrien. Dog er de absolut største palmeolieaftagende industrier fødevare- og biobrændselindustrien.

Palmeolie er den mest effektive afgrøde vi har, forstået på den måde, at man får det højeste udbytte af den pr. kvm opdyrket jord. Ønsket, i forhold til at bevare biodiversiteten, er at opdyrke så lidt jord som muligt, så ud fra det perspektiv er palmeolie en god afgrøde sammenlignet med andre tilsvarende afgrøder. Det nytter altså ikke at gå uden om palmeolien og vælge produkter baseret på en anden tropisk afgrøde. Problemet med afskovning bliver ikke mindre af den grund.

Når nu palmeolie er så effektiv, hvorfor er den så dårlig? Det skyldes at efterspørgslen på palmeolie er stor – og stadig stigende – så der er god økonomi i at inddrage nye uberørte skovområder i produktionen. Indonesien er verdens største producent af palmeolie, og den stadigt stigende efterspørgsel på palmeolie fra bl.a. fødevare-, kosmetik- og biobrændselindustrien har gjort at kæmpe arealer af uberørt regnskov, er blevet nedbrændt og omdannet til palmeolieplantager. Og verdens truede bestand af orangutanger bliver hjemløse.

Vi vil naturligvis meget gerne undgå at bidrage til den fortsatte afskovning, når vi producerer produkter, der indeholder ingredienser baseret på palmeolie. Men det kan være svært at kontrollere, da vi er en mindre producent, der ikke bruger ren palmeolie, men derimod derivater, hvilket vil sige ingredienser, som bl.a. indeholder palmeolie.

RSPO

Der er heldigvis et rigtigt stort fokus på palmeolieproblematikken, og derfor er der også rigtig gode muligheder for at gøre det bedre som producent. Et af de vigtigste initiativer er Roundtable on Sustainable Palm Oil, en nonprofit organisation, der overvåger alle sektorer af palmeolieindustrien og implementerer standarder for bæredygtig palmeolie.

RSPO ordningen er dog ikke helt perfekt, når det kommer til implementeringen og håndhævelsen af standarden, men det kæmper alle initiativer, der forsøger at løse så komplekse problemer med.

RSPO arbejder med flere forskellige trin i klassificeringen af palmeolieforsyningskæden. Den bedste klassificering er ”identity precerved”, hvor palmeolien kan spores hele vejen tilbage til den mark og den mølle, der har fremstillet råvaren. På den måde mindskes chancen for at olien stammer fra nye afskovede landområder. Man taler i den forbindelse også om ”deforestation free” palmeolie.

En anden klassificering inden for RSPO er ”Mass Balance”, som er en form for palmeolie, der består både af certificeret og konventionel palmeolie. Det svarer til at man køber en liter mælk, der består halvt af økologisk mælk og halvt af konventionel fremstillet mælk.

Formålet med denne kvalitet er, at man støtter op om den certificerede produktion ved at opkøbe noget af den olie, der fremstilles, men samtidig bruges den konventionelle ikke sporbare palmeolie også.

Et lignende tiltag er at man under RSPO, som virksomhed, kan opkøbe ”kreditter”, svarende til den mængde konventionel palmeolie man bruger om året. Kreditterne støtter små landbrug (smallholders), som producerer certificeret palmeolie, men som kan have svært ved at konkurrere med større producenter og konventionel fremstilling.

Da vi som producent af plejeprodukter ikke køber ren palmeolie, men derimod ingredienser der indeholder palmeolie som er fremstillet af andre, også kaldet derivater, er det lidt sværere for os at få fat den ”segregerede” eller ”deforestation free” kvalitet.

Vi er afhængige af, at råvareproducenten fremstiller den ingrediens, vi skal bruge, baseret på den certificerede palmeolie - og udbyder den i en mængde, som vi kan aftage.

Den kvalitet vi kan få fat i, på nuværende tidspunkt, er ”Mass Balance”. Vi har derfor skiftet alle vores ingredienser, der indeholder palmeolie ud, så de fremadrettet er ”Mass Balance” certificeret.

Dette er dog ikke tilfredsstillende for os på den lange bane. Derfor afsøger vi hele tiden markedet for at finde leverandører af vores ingredienser, der baserer deres produkter på segregeret palmeolie med sporbarhed.

Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie

Som et led i vores arbejde med at få bedre ingredienser og en mere bæredygtig produktion af vores produkter, har vi valgt deltage i Alliancen for ansvarlig palmeolie stiftet i november 2020. Aftalepapiret bag alliancen lyder:
”Initiativet har som mål at samle relevante danske aktører i et forpligtende samarbejde for at sikre fremdrift mod ansvarligt produceret palmeolie – både de, der er nået langt og de, der først skal i gang. Alliancen sigter primært mod at omstille den palmeolie, der importeres til og anvendes i Danmark til ansvarlig produceret palmeolie, men det er også ambitionen at drive udviklingen på europæisk og globalt plan hen mod mere ansvarligt produceret palmeolie. Alliancens deltagere vil fra hver af deres udgangspunkt og forskellige anvendelser af palmeolie arbejde for løbende forbedringer hen mod dette mål, og alliancen vil følge op for at sikre fremdrift.”
Læs vores handlingsplan
Gennem alliancen har vi mulighed for at spare med andre danske virksomheder og ikke mindst lade os inspirere af hvad andre brancher har af erfaringer. Mange andre industrier såsom fødevareindustrien, der køber ren palmeolie til deres produktion, er nemlig langt fremme i forhold til brugen af certificeret palmeolie.

Igennem alliancen kan vi også gå sammen med flere danske producenter i en efterspørgsel på de palmecertificerede ingredienser til kosmetiske produkter. Det er en rigtig god måde for os, som lille virksomhed, at få en større stemme. Som deltager i alliancen forpligter vi os også på en handlingsplan for vores fremtidige brug af palmeolie, hvilket tydeliggør både for os selv og vores interessenter, hvor vi er i vores proces.
Copyright © 2023 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down