Guidens indhold

Olier i kosmetiske produkter

Når vi taler om olier i kosmetiske produkter er der to typer, nemlig bæreolier og essentielle olier.

Bæreolier


Bæreolier fremstilles ud fra forskellige vegetabilske kilder, som eksempelvis frø, kerner og nødder, der presses for at danne den ønskede olie. Det er den proces man benytter, når man eksempelvis laver mandelolie, kokosolie eller vindruekerneolie.

Bæreolier er milde, og kan derfor tåles af langt de fleste i en ufortyndet form.

Bæreolierne har forskellige egenskaber baseret på den vegetabilske kilde, de er udvundet fra. Kokosolie trænger eksempelvis dybt ind i hår og hud, og er en tungere olie, der bliver hurtigt fast, hvor mandelolie er rig på e-vitamin og er en lettere olie, der ikke tilstopper porerne, men virker nærende og blødgørende. De forskellige bæreolier kan altså udnyttes på forskellig vis i udviklingen af diverse kosmetiske produkter.

Hvorfor hedder disse så ”bæreolier”? Da bæreolier netop er milde og derfor kan bruges i en ufortyndet form, kan de anvendes som basis for såkaldte essentielle olier, der er meget aktive og ikke kan påføres huden i ufortyndet form.

 

Essentielle olier

Essentielle olier optræder i en mere koncentreret form i plejeprodukter, fordi de er meget aktive, grundet den måde man fremstiller dem på, og én lille smule giver derfor en stor effekt. 


I fremstillingen af essentielle olier anvender man som regel en metode kaldet dampdestillation. Metoden går ud på, at man først pulveriserer den givne plante, hvorefter man anvender damp til at uddrive olien. De specifikke planteolier drives netop ud af planten med dampen og opsamles efterfølgende. Der udvindes kun meget få milliliter olie per kilo granuleret plante, hvorfor essentielle olier er meget koncentrerede.

De essentielle olier har også forskellige egenskaber afhængig af hvilken plante, olien uddrives fra. Det kan være alt lige fra en god virkning på tør eller fedtet hud, til andre essentielle olier der har en positiv virkning mod akne eller aldringstegn.

Der er altså et utal af muligheder, når det kommer til essentielle olier og den ønskede virkning. Dog gælder det overordnet set for alle disse slags olier, at de skal fortyndes, inden de anvendes på huden. I koncentreret form kan de nemlig risikere at give hudirritation eller allergiske reaktioner.

Her kommer bæreolierne ind i billedet igen. Man anvender nemlig bæreolierne til netop dét formål at fortynde koncentrationen af de essentielle olier. Her er det vigtigt, at man finder den rette koncentration af de anvendte bæreolier samt essentielle olier, så man opnår den ønskede effekt, uden der opstår bivirkninger. Derfor ligger der, også her, altid grundigt udviklingsarbejde bagved et olieprodukt.