Guidens indhold

Hvordan har dit forhold til selvomsorg ændret sig efter, at du er blevet mor?
I takt med at jeg har skulle lande i rollen som mor (nu til to små), har jeg opdaget, hvor vigtigt det faktisk er for mig at huske at gøre gode ting for mig selv. Tiden til det er knap i disse år (det tror jeg alle med små børn kender til). Jeg har opdaget, at selv to minutter til noget selvkærligt giver mig mere overskud i hverdagen. Jeg kalder det ‘små åndehuller’, det vil sige små momenter i hverdagen, hvor jeg lige husker at gøre noget for mig selv. Nogle dage er det noget fysisk i form af bevægelse (for det er jeg bidt af), andre dage noget mere roligt for eksempel et hurtigt fodbad, en VARM (og ikke kold) kop kaffe, gua sha massage i ansigtet eller lignende. Og så er alt blevet en prioritering, efter jeg er blevet mor. Jeg kan ikke nå alt, det jeg gerne ville for mig selv, så jeg prioriterer hver dag, hvad jeg udfylder de små åndehuller med.


Hvordan passer du på dine egne behov?
Jeg er bidt af sundhed og bevægelse både privat og i mit erhverv. Derfor har jeg også valgt at prioritere en eller anden form for bevægelse hver dag. Nogle dage er det fem minutter på min yogamåtte eller en tur ned for at styrketræne, andre dage tager jeg min to-årige i armene og styrketræner med ham samt hopper og løber og forsøger at inddrage ham og gøre det til en leg sammen. Det finder jeg enorm stor værdi i. Jeg har en fast morgenrutine, som virkelig er blevet en måde, hvorpå jeg starter dagen med et stort kram til mig selv. Med små børn er det tit nødvendigt med struktur og rutiner (heldigvis fungerer jeg også selv godt med rutiner), og vores morgenrutine derhjemme indebærer, at jeg har de første par minutter for mig selv på badeværelset (lav den deal med din partner hvis muligt). Jeg gør følgende: skyller ansigtet i koldt vand, bruger min tungeskraber (life-hack: find den i en helsebutik), tager et stort glas koldt vand og afslutter med et LYNhurtigt koldt brusebad i alt fra 30 sek til to min (jeg er vinterbader, men med små børn kan jeg ikke nå det hver dag, så det her er lidt et plaster på såret og en måde at vække hele mit system på). Jeg lover dig, at et iskoldt brusebad med lange udåndinger er en bedre måde at stå op på end 10 kopper kaffe. Alt dette gør jeg på 2-5 minutter. Og så er jeg klar til at være i min families behov på bedste vis derefter!

 

  

Hvordan ser en rar barselsdag ud for dig?
Min lynhurtige morgenrutine - ud til kaos og kærlighed i køkkenet med morgenmad og kaffe med ungerne, gå ned til vuggestuen med begge mine børn for at aflevere den ældste. Derefter ELSKER jeg “alenetiden med den mindste” med enten en gåtur med barnevognen, et afsnit “Her Går Det Godt” samtidig og en gå kaffe i hånden eller en tur i fitness med baby i Najell lift og mig, der får bevæget mig det, der nu er muligt med et barn.Hvilke produkter brugte du under dine graviditeter?
Serum og Face Oil er for mig en to-i-en, jeg bare IKKE kan undvære. Jeg har tendens til en smule tør hud, og derfor har jeg også under begge graviditeter været glad for at tilføje enten Day (med solfaktor i) eller Multi Base. Nogle dage har jeg kørt med serum efterfulgt af Multi Base med et par dråber ansigtsolie, andre dage serum efterfulgt af dagscremen med et par dråber ansigtsolie.

 

 

Emilies Tophylde bestående af rene Purely produkter - Serum, Face Oil, Day, Night, Hair Spray, Styling Lotion og Oil

 


Hvordan har overgangen fra ét til to børn været for dig?
Den har været rigtig god. Og samtidig rigtig vild. At have en to-årig og en nyfødt sætter mine ellers gode multitasking-evner til nye højder. Jeg tager hatten af for alle kvinder, der har flere små børn - det er et kærlighedsfyldt og helt sindssygt hårdt job på samme tid. Nogle dage føler jeg mig som en superheltinde og får lyst til at få en helt flok af børn. Andre dage ser jeg mig selv udefra med en skrigende baby i bæresele, en to-årig på hoften uden sko og overtøj (fordi barnet skreg og skreg) og en dobbel barnevogn i armene i forsøget på at opfylde begge børns behov. MEN jeg nyder faktisk (stort set) det hele, måske fordi jeg ved, hvor hurtigt tiden med de helt små er ovre.Efter jeg har født mit andet barn, har jeg (igen) oplevet at reflektere over, hvilket liv jeg ønsker at leve. Det er som om, at der sker noget indeni mig, når jeg sidder med en nyfødt i armene. Meningen med livet, mine prioriteter, hvad jeg fylder mine timer ud med og hvilke relationer, der giver mig - og min familie - noget positivt, bliver sat i perspektiv. At være blevet mor, igen, har ændret mig. Jeg har ikke så travlt længere. Det meningsfulde er blevet tiden med mine nære og tiden til at dyrke mig selv. Og jeg forventer ikke længere af mig selv, at jeg skal være noget for ALLE hele tiden. Det kan jeg simpelthen ikke. Jeg har lært, at det skaber mere tid til fordybelse, mere ro indeni mig, at være noget 100% for få nære relationer end at forsøge at være lidt for mange. At være mor til to sætter gang i alle disse tanker igen. Og det tror jeg på er en vigtig, interessant, sund og god refleksion.  

 


Hvordan genoplader du, når trætheden er størst?
Hm. Jeg fokuserer faktisk meget på min søvn (selvom den er udfordret disse år), men jeg har aldrig været god til at sove lure midt på dagen. Så vil jeg hellere gå i seng, når ungerne bliver puttet dér mellem kl. 19-20 (og det gør jeg tit). Når trætheden er størst i dagtimerne er en tur i vinterbadningsklubben, det bedste jeg ved. Effekten af kulde/varme eksponeringen sætter sig som ny energi, både i min krop og i mit sind. Så hvis det er muligt, så er det første prioriteten, når trætheden sidder rigtig fast i mig.

 

 

Du opfordrer ofte på Instagram til, at man skal checke ind og mærke efter i fødderne - hvorfor er netop fødderne vigtige?
Vores fødder er egentlig et både sanse- og balanceorgan. Når vores fødder er stive (som de fleste fødder bliver med tiden blandt andet på grund af brugen af stive sko hver dag) mister vi simpelthen muligheden for det, som fødderne egentlig er skabt til at kunne - bevæge sig, gribe fat om ting, være smidige og stærke - nøjagtig som vi kan med vores hænder og fingre. Når fødderne bliver stive, begynder vores krop at kompensere andre steder, det kan blandt andet forårsage andre problematikker i knæ, hofter og rygsøjle. Derfor er det for mig helt essentielt at fokusere på fundamentet - fødder og tæer - når vi arbejder med mobilitet og styrke. Det er et rigtig godt sted at starte for at forebygge fald, når man bliver ældre. Jo bedre balance, jo mindre risiko for at falde. Personligt kan jeg ikke fordrage at have lukket sko på. Jeg går helst på bare tæer, hvis muligt. Har du for eksempel nogensinde tænkt over, om du kan sprede dine tæer - på samme måde som du kan sprede dine fingre? Om du kan bevæge dine tæer, når du har sko på? Hvis ikke du kan, hvordan føles det egentlig?

 

 

Hvad betyder vinterbadning for dig? Har det altid interesseret dig?
For mig er vinterbadning blevet et frirum, hvor jeg både udfordrer mig selv og samtidig finder en enorm ro og velvære. Det er et sted, hvor jeg lader op og får fornyet energi. Både fysisk og mentalt. Jeg har altid været bidt af at udfordre mig selv i form af hård fysisk træning, og det gør sig også gældende for min passion for det kolde vand. Jeg får et kick af det, som jeg bare elsker. Og så har jeg med tiden erfaret, at jeg også mentalt kobler fuldstændig fra. De ekstreme former for fysisk aktivitet har altid vækket min interesse, og når nu mine håndboldhofter ikke holder til langdistance løb, triathlon og den slags, så er den ekstreme kulde og ekstreme varme fra en saunagus det perfekte supplement. Og så kan jeg ikke løbe fra, at jeg er bidt af det meste, der kan optimere min sundhed.


Du har 5 minutter for dig selv; hvad bruger du dem på?
Bevægelse. Altid bevægelse. Det ville jeg til hver en tid prioritere over andre ting. Og ville også altid anbefale det til andre. Fem minutter på en yogamåtte eller et gulv, en græsplæne, whatever you got, der kan man gøre meget.