Guidens indhold
Når du forstår årsagen, er det meget lettere at finde den løsning, der passer til netop din situation. Hovedbundsproblemer er nemlig forskellige fra person til person og kan stamme fra flere forskellige tilstande. Hovedbunden består jo af hud - ligesom på resten af kroppen - men på grund af den (ofte) tætte hårvækst, har huden her andre vilkår og udfordringer. De mest almindelige hovedbundsproblemer er skæl, eksem samt tør, kløende og irriteret hovedbund.


Skæl


Hovedbunden består som resten af vores hud af celler der konstant fornyes og afstødes. Derfor har vi alle i en eller anden udstrækning ”skæl”, men nogle af os har så mange skæl, at det bliver en gene i hverdagen. Sædvanligvis afstødes hudcellerne fra hovedbunden én for én uden at kunne ses. Det er først når hudcellerne løsner sig i så store flager, at de bliver synlige, at der er tale om egentlig skældannelse.

Disse skæl kan skyldes en udtørret hovedbund, der i mangel af den rette talgbalance får tørre dryssende skæl. I visse tilfælde skyldes den øgede skældannelse en svampeinfektion med svampen pityrosporum ovale, der findes i hovedbunden hos de fleste. Hvis svampen udvikler sig for voldsomt, giver det dog problemer med skæl som skal behandles. Disse skæl er ofte mere fedtede og kan sætte sig i kager i hårbunden.Der findes altså to skæltyper: fine skæl som drysser og fedtede skæl, der danner kager. Shampoo 4 og Shampoo Bar 2 bekæmper begge typer skæl, da de udover at bekæmpe skæl er meget milde og derved ikke udtørrer hovedbunden. De indeholder begge det veldokumenterede skælbekæmpelsesmiddel, piroctone olamin, som foruden effektivt at bekæmpe skæl også har en række andre positive indvirkninger på hårets vækst og tykkelse.

 

Shampoo 4
Effektiv specialshampoo der nænsomt modvirker skæl og kløe. Parfumefri.
Normalpris 189,00 kr
Udsalgspris 189,00 kr Normalpris 179,00 kr
Shampoo 4 - 300 ml

Shampoo Bar 2
Mild shampoobar der modvirker skæl og kløende hovedbund. Parfumefri.
Normalpris 129,00 kr
Udsalgspris 129,00 kr Normalpris 129,00 kr
Shampoo Bar 2
 


Eksem

Uanset hvilken form for eksem du måtte opleve, er det vigtigt at få din tilstand udredt hos en hudlæge, der kan vejlede dig i forhold til den rette behandling.


Allergisk kontakteksem i hovedbunden opstår når din hud kommer i kontakt med et allergifremkaldende stof i din shampoo eller i andre produkter, der kommer i kontakt med hovedbunden. Kontakteksem giver en reaktion i hovedbundens øverste lag, men hævelsen kan sprede sig helt ned til øjenområdet.

Det er meget forskelligt, hvad vi hver især reagerer på, og man kan aldrig 100% udelukke, at man kan få en allergisk reaktion af et produkt. Du kan forsøge at vælge produkter uden kendte allergener, som eksempelvis parfume og problematiske konserveringsmidler.

Det giver også god mening at vælge produkter med få ingredienser, så det er nemmere at overskue, hvilke indholdsstoffer du bliver udsat for, hvis du oplever at reagerer allergisk på kosmetiske produkter. Purely Shampoo 3 er en super mild sulfatfri skumshampoo, med kun fire ingredienser foruden vand. Den er let at fordele og kan bruges til både krop og hår.

Skæleksem, også kendt som seboroisk eksem, er en form for eksem, som især angriber huden, hvor vi har mange talgkirtler så som hovedbunden. Men skæleksem kan også forekomme i ansigtet ved eksempelvis hårkanten og øjenbryn, øjenvipper. Skæleksem kan i mildere tilfælde ofte behandles med skælshampoo, da det er den samme svamp pityrosporum ovale, der er på spil. I sværere tilfælde skal der medicinsk behandling til.

Purely Shampoo 4 og Shampoo Bar 2 indeholder det veldokumenterede skælbekæmpelsesmiddel piroctone olamin, som nænsomt med effektivt bekæmper skæl og som med god virkning kan anvendes ved milde tilfælde af skæleksem.

Psoriasis. De fleste personer der lider af psoriasis, har også udbrud i hårbunden. Psoriasis i hovedbunden optræder normalt med områder med skældannelse. Man vil se skællende røde plamager i hovedbunden. Disse plamager ses især i panden og ved ørerne.

Det er muligt, at ydre påvirkning af huden i hovedbunden så som kløen, børsten og sæber og andre plejeprodukter, der kan give hudirritation, er med til at fremprovokere hårbundspsoriasis. Ligesom almindelig psoriasis bliver hårbundspsoriasis nemlig forværret af fysisk påvirkning, som når man eksempelvis kradser i hovedbunden. Psoriasis skal som udgangspunkt behandles med et lægemiddel hertil. Det giver dog god mening at supplere med en mild shampoo, der påvirker hovedbunden så lidt som muligt.

Shampoo 3 indeholder kun fire ingredienser foruden vand, og skummes mekanisk op på en særlig foamerflaske, den påvirker huden minimalt og derfor er velegnet som supplement til en egentlig behandling af psoriasis i hovedbunden.

Shampoo 3
Sulfatfri skumshampoo der kan anvendes til både hår og krop. Parfumefri.
Normalpris 169,00 kr
Udsalgspris 169,00 kr Normalpris 169,00 kr
Shampoo 3

 Tørhed, kløe og irritation

Hvis din hovedbund klør og virker irriteret, så kan det være fordi, du ikke tåler shampooer, der indeholder skrappe sulfater, som virker afrensende på hovedbunden og stripper den for sit naturligt beskyttende fedtlag.


Her kan det være en god idé at bruge en sulfatfri shampoo, som bevarer hovedbundens naturlige fedtlag bedre. Shampoo 0, Shampoo 3 og Shampoo Bar 1 er alle sulfatfrie og meget milde shampooer, der skåner hovedbunden mest muligt.

Du kan også nedsætte antallet af hårvaske lidt for at give hovedbunden lidt ro. Det er dog en fin balance, for hvis din hovebund fedter for meget, kan det også give problemer med kløe og irritation. En hårvask ca. hver 2-3 dag fungerer rigtig godt for de fleste.

Det kan også være en god idé at give din tørre hovedbund en lindrende hovedbundsbehandling en gang eller to om ugen. Ligesom huden på kroppen eller i ansigtet har hårbunden også brug for plejende ingredienser. Det kan være planteolier og vitaminer der styrker smidigheden i huden.

Hair Repair 2 er en beroligende og genopbyggende hårmaske, der indeholder avokadoolie, som lindrer og plejer hovedbunden.

 

Hair Repair 2
Intensiv hårmaske der giver dybdevirkende pleje til både hår og hovedbund. Parfumefri.
Normalpris 239,00 kr
Udsalgspris 239,00 kr Normalpris 229,00 kr
Hair Repair 2 -150 ml