Guidens indhold

Hudens opbygning og funktion

For at forstå hvordan huden kan optage, danne og holde på fugt er det nødvendigt at vide lidt om, hvordan huden er opbygget. Selvom om man sjældent tænker over det, er huden kroppens største organ og dens opgave er at beskytte os imod vores ydre omgivelser. Huden skal altså danne en en fysisk og vanduigennemtrængelig barriere for kroppen, og reagerer på en række forskellige belastninger såsom sollys, mikroorganismer eller fysiske traumer. Huden består af overhuden (epidermis), læderhuden (dermis) og underhuden (subcutis). Alle tre lag har en betydning i forhold til hvordan fugt optages og dannes i huden.

Epidermis

Epidermis er under 1 mm tyk. Epidermis består af et lag levende celler inderst og et yderste lag af døde, forhornede celler. Mellem cellerne findes en intracellular ”cement”, som er modstandsdygtig overfor mange kemiske substanser.Langt de fleste af cellerne er af typen kaldet pladeepithel. De dannes hele tiden i overhudens levende del og bliver så skubbet ud mod overfladen, når der igen dannes nye celler under dem. Efterhånden som epithel-cellerne nærmer sig hudoverfladen, fyldes de op af et hårdt stof, keratin, hvorved de dør. Denne proces kaldes forhorning og overhudens yderste lag kaldes derfor hornlaget.Epidermis beskytter os mod ydre faktorer såsom bakterier, virus, UV lys og vandtab. Det tager i gennemsnit en måned inden en nydannet hudcelle når hudoverfladen og slides af. Hudens barrierer svækkes, hvis vandindholdet i epidermis falder. Det er derfor af vital betydning at opretholde den rette fugtighed i huden.

Dermis

Det næste lag, dermis, består af bindevæv sammensat af blandt andet hyaluronsyre, elastin, kollagen og elektrolytter. Populært sagt kan man kalde det fyldet i huden. Kollagen og elastin giver huden sin smidighed og evne til at trække sig sammen, mens hyaluronsyren binder væske i huden. Udover bindevævscellerne består dermis også af celler, der er en del af vores immunforsvar. De angriber indtrængende mikroorganismer og fremmedlegemer og kommunikerer med kroppens lymfesystem.

Subcutis / hypodermis

Underhuden, subcutis, virker som væske- og fedtdepot. Fedtdepoterne lagrer både fedt, som kroppen kan få brug for i form af energi, og fedt som kan polstre og beskytte knogler og holde på varmen. Subcutis er det dybeste hudlag, der hovedsageligt består af fedtvæv og bruges til fedtoplagring og isolering af kroppen.

Sådan holder huden på sin fugt

Huden kan holde sig fugtig ved at minimere vandtabet over membranen og ved at binde mere vand i epidermis. Man kan minimere vandtabet over hudens membran, dels ved at holde huden sund og intakt, og dels ved at påføre en barriere, der forhindrer fordampning, såsom eksempelvis vaseline eller en mineralsk olie. For at binde fugten i epidermis skal hudens indre mekanismer aktiveres.NMF – Natural Moisturizing Factor

Hudens vandindhold styres af den såkaldte Natural Moisturizing Factor, NMF, som består af en række vandbindende stoffer i form af aminosyrer, pyrrolidon carboxyl syre (PCA), ioner, urea, lactat, citrat og sukkerstoffer. Urea spiller en afgørende rolle i NMF, da det er et lille molekyle, som kan komme længere ned i huden, og det er netop nede i de dybere lag (dermis) at processerne, der danner baggrund for NMF foregår.

NMF kan også binde vand fra atmosfæren gennem huden. Selv om hornlaget er dødt, foregår der enzymatiske processer, som kræver vand. Ved mangel på NMF opstår der tør hud og skældannelse. Eksempelvis er forekomsten af NMF reduceret ved atopisk eksem og psoriasis. Personer med genfejl som styrer dannelsen af filaggrin har større sandsynlighed for at udvikle forskellige hudsygdomme.Aquapuriner


Aquapuriner er proteinstoffer, som i organiseret form er i stand til at lede vand gennem huden. De fungerer som kanaler i huden, der transporterer vand ind og ud. Man er blevet opmærksom på, at aquapuriner spiller en stor rolle i forbindelse med at holde huden fugtig. Med alderen falder antallet af aquapuriner, men dannelsen af aquapuriner kan stimuleres af specifikke hudpleje-ingredienser såsom urea og glycerin.Sådan tilfører du fugt i din hudpleje

Man opdeler fugtighedscremer i tre grupper med udgangspunkt i deres virkning på hudens fugtindhold:

  • Blødgører (emollients): indeholder olier og andre ingredienser, der virker ved at blødgøre huden og derved holder barrieren intakt.
  •  Barrieredannere (occlusives): eksempelvis vaseline, voks og olier virker ved at skabe en tæt barriere, som forhindrer vandet i at fordampe.
  • Fugtgivere (moisturizers): indeholder eksempelvis urea, pyrrolidon carboxyl syre, glycerin, mælkesyre, der virker ved at binde vand i huden.

Når du sammensætter din hudpleje, er det vigtigt både at tænke pleje og blødgørende produkter ind og samtidig have fokus på de produkter, der hjælper huden med at skabe fugt indefra. Hold øje med eksempelvis gode plejende olier, hydrasalinol, hyalauronsyre, allantoin, glycerin og urea.

Udvalgte fugtgivere fra Purely

I Purelys hudpleje tænker vi fugten ind ad flere forskellige vinkler. For det første har vi et stort fokus på at undgå udtørring i forbindelse med rens. Det gør vi ved at bruge sulfatfrie og milde sæbestoffer. Derudover bruger vi mange plejende ingredienser, der hjælper huden med at forblive intakt og smidig. Sidst har vi en del produkter, der også indeholder fugtgivere, der hjælper huden med at danne og binde fugt indefra.

Body Lotion

Body Lotion indeholder blandt andet let optagelige olier fra vindruekerne og jojoba, samt glycerin, urea og allantoin. Allantoin udglatter og fugter huden, samtidig med at den hjælper med at mindske porrestørrelsen og fremme sårheling. Allantoin findes blandt andet i planten kulsukker, men i kosmetiske produkter bruges som regel syntetisk fremstillet allantoin. Allatoin, der som kemisk forbindelse udspringer af urinsyrer, fremmer den naturlige celledeling og øger vandindholdet i cellerne. Derved mindskes vandtabet over epidermis og huden holdes fugtigere og fyldigere.

Body Lotion
Fugtgivende bodylotion der absorberes hurtigt og efterlader huden smidig. Parfumefri.
Normalpris 169,00 kr
Udsalgspris 169,00 kr Normalpris 169,00 kr
Body Lotion

Moisture Mask

Den vigtigste fugtgivende ingrediens i Moisture Mask er hydrasalinol, der er et ekstrakt af sukkulenten salturt. Salturt har en helt særlig evne til at optage og holde på vand og salt, da den vokser i et meget omskifteligt og barskt miljø. Hydrasalinol hjælper huden med at regulere fugtindholdet, så udtørring og fine linjer mindskes. Det sker ved at øge hudens koncentration af urea og NMF (Natural Moisturizing Factor), der styrer hudens transport af vand og ioner. Ekstraktet stimulerer ligeledes dannelsen af aquapuriner, der også medvirker i reguleringen af hudens vandindhold. I Moisture Mask har hydrasalinol selskab af glycerin, vitamin B3 (niacinamide), B5 (panthenol) og hyaluronsyre, der alle er effektive ingredienser, når det kommer til at binde vand og forbedre hudens fugtindhold. 

Moisture Mask
Fugtgivende ansigtsmaske der hjælper huden med at regulere sin fugtbalance. Parfumefri.
Normalpris 199,00 kr
Udsalgspris 199,00 kr Normalpris 199,00 kr
Moisture Mask

Serum

Serum består blandt andet af signalpeptider kendt som Matrixyl 3000, glycerin og hyaluronsyre. Hyaluronsyre er et sukkerstof, der naturligt optræder i kroppens hud og led, hvor det sørger for at tilføre fugt. Hyaluronsyren i kroppen kan binde vand svarende til flere tusinde gange sin egen vægt. På den made sørger hyaluronsyren for at fastholde fugten i hud og led og forhindre vandet i at fordampe fra kroppen. Ca. 50% af kroppens hyaluronsyre findes i huden. Når huden mangler hyaluronsyre, giver det anledning til flere fine linjer og rynker. Ved forskellige studier er det påvist, at hyaluronsyre kan formindske dybden af rynker og forbedre hudens fasthed og elasticitet.

Serum
Genopbyggende serum der tilfører huden fylde og fugt. Parfumefri.
Normalpris 399,00 kr
Udsalgspris 399,00 kr Normalpris 399,00 kr
Serum