Hvad er silikoner?
Når du tænker på silikone, tænker du nok på alle mulige forskellige produkter lige fra brystimplantater, til bageforme og hårpleje til tørt hår. Silikone er nemlig en betegnelse, der dækker over mange forskellige stoffer, der varierer meget. Siden silikone blev introduceret i skønhedsprodukter for over 50 år siden, er brugen af silikone steget stødt. I kosmetiske produkter bruges ofte siloxaner, som der også findes mange af. Et overordnet problem med siloxanerne er, at de er svært bionedbrydelige. Det betyder, at de kan ophobe sig i miljøet, ligesom man kender det fra eksempelvis pfas.
Fordele og ulemper ved silikone i hårpleje
Silikone kan noget, som ikke særligt mange andre stoffer kan, når det kommer til hår og hudpleje – de kan give det her fantastiske ”slip”. En fløjlsblød fornemmelse på både hud og hår og en helt let fordeling af produktet. Derfor er silikonerne også så udbredte i både hår styling, balsam og serum til ansigtet. De gør håret let at rede ud, giver glans og får lagt krus og fimrehår effektivt ned. På huden smyger de sig silkeblødt, og sikrer at din make-up fordeler sig, som den skal. Men der er flere grunde til, at det kan være problematisk at bruge silikoner – eller siloxaner – i kosmetik.
Disse silikoner skal du undgå
Octamethylcyclotetrasiloxane også kaldet D4 er blevet forbudt i EU, mens decamethylcyclopentasiloxane, kendt som D5, endnu kun er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Forbrugerrådet Tænk fremhæver også silikonestofferne cyclopentasiloxane og cyclomethicone som stoffer, man skal holde øje med, da de er mistænkt hormonforstyrrende*.
Når man sammenholder mistanken omkring hormonforstyrrende egenskaber med det faktum, at stofferne er svært nedbrydelige i naturen, og at forbruget af stofferne samtidig er rigtig stort, synes vi, at det giver rigtig god mening at begrænse sit brug af silikonestoffer i personlige plejeprodukter. Ikke kun for din egen skyld men også for at skåne vores miljø.
I EU blev der i 2022 udledt omkring 4,7 ton D4 og 205 ton D5 til overfladevand. Det anslås, at denne udledning især stammer fra det, man kalder wash-off produkter – altså produkter du vasker af såsom conditioner og shampoo*. Derfor er det en god idé at finde for eksempel styling produkter og balsam uden silikone.
Kan man få gode hårplejeprodukter uden silikone?
Ja, det vil vi mene, at man kan, for vi har aldrig brugt silikone i hverken vores hår- eller hudpleje netop på baggrund af de ovenstående overvejelser. Det kan godt være, at man skal vænne sig til følelsen af sit naturlige hår, med den friktion det nu har, når man ikke har silikonerne til at coate hårstrået. Til gengæld slipper man også for den build-up, som de svært opløselige silikoner efterlader på håret. Især hårolier er ofte hovedsageligt baseret på silikoner, der lægger sig uden på hårstrået, frem for plejende olier, der rent faktisk trænger ind i hårstrået og plejer og genopbygger. Det samme gør sig gældende i conditioner, krøllecremer, hårspray og shampoo – når man tager silikonerne ud af et produkt, bliver man nødt til at fokusere på andre ingredienser, der kan reparere i dybden og forbedre håret indefra frem for at lægge sig på overfladen.
Kilder
* https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/kemiluppen-hvor-mange-uoenskede-stoffer-er-der-i-kosmetik
* https://cosmethicallyactive.com/wp-content/uploads/2022/01/Silicones-in-cosmetics-and-their-impact-on-the-environment.pdf