silikoner

Så er det blevet tid til endnu et indlæg fra Kemikerens hånd. I sidste uge fik vi lidt at vide om, hvordan man kan orientere sig i forhold til indholdsstoffer i kosmetik - i dag vil vi så tage fat i den første bandit i den gruppe, der kaldes 'The Dirty Dozen'

Siloxaner

Vi vil i løbet af den kommende tid gennemgå de forskellige grupper i the ”dirty dozen” lidt nærmere, og vores første valg er faldet på siloxanerne.

Anvendelse

Siloxaner er byggestene i silikoneforbindelser, og i dagligdagssprog anvendes navnet silikoner ofte som synonym for siloxaner. Siloxaner er meget stabile og derfor velegnede i kosmetik, hvor de anvendes som blødgørere, glans- og fugtgivere.

Problemet

Siloxaners høje stabilitet udgør et miljøproblem, når de udledes i naturen, hvor stofferne især er vanskelige at nedbryde i vand, hvilket bl.a. betyder opkoncentrering i fisk.

Stoffet cyclopentasiloxan er på de norske miljømyndigheders prioriteringsliste over stoffer, som skal udfases.

Herhjemme har Miljøstyrelsen vurderet, at stoffet er potentielt meget miljøbelastende, da det kan ophobes i miljøet og er svært nedbrydeligt.

Der er pt. ingen begrænsninger af stoffet i kosmetik i EU.

Kun få af siloxanerne er beskrevet i litteraturen med hensyn til sundhedseffekter, og det er derfor ikke muligt at foretage brede konklusioner og sammenligninger mellem sundhedsfarligheden af de forskellige siloxaner.

Visse siloxaner anses dog for at kunne udgøre potentielle sundhedsmæssige ricisi.

Der er mange meninger om hvorledes siloxaner påvirker håret og om det i givet fald er skadeligt.

Umiddelbart er der intet der tyder på at siloxaner er skadelige for håret eller huden, så det må være op til den enkelte forbruger at bedømme om virkningen er i orden, også på længere sigt.

Men når vi nu med sikkerhed ved at stofferne skader miljøet, så bør vi da i videst muligt omfang undgå stofferne hvor det er praktisk muligt, og især i de produkter, hvor koncentrationen er høj.

Hvad skal jeg holde øje med

Hvis du vil undgå de kendte problematiske siloxaner, skal du vælge produkter uden

  • cyclopentasiloxane,
  • cyclomethicone
  • cyclotetrasiloxane.
Eksempel på silikoner i hårplejeprodukter

Eksempler på produkter med silikoner.

En lang række kosmetiske stoffer indeholder siloxaner, bl.a. foundation, fugtighedcremer, antiaging cremer, hårprodukter såsom shampoo, conditioner og diverse treatments samt deodoranter.

Som eksempel på silikoneholdige kosmetiske produkter, kan vi nævne de mange typer oliebaserede hårprodukter, hvor især stofferne cyclopentasiloxane, dimethiconol og cyclomethicone udgør hovedbestanddelen af indholdsstofferne.

Konklusion

Ud fra en miljømæssig betragtning bør man undgå produkter med indhold af siloxaner.

Udfra denne konklusion har vi i Purely Professional valgt ikke at bruge silikoner i vores produkter. Har I en holdning til silikoner, og hvad er jeres erfaringer med at bruge dem i hårprodukter?

Vil du have mere?

Vi sender gode tilbud hver måned på vores nyhedsbrev, og hvis du sørger for at benytte dem jævnligt kan du spare omkring 25% på din hud og hårpleje om året.
4440 4868kundeservice@purelyprofessional.dk
Malmøgade 2, kld. th. · 2100 København Ø · CVR: 36047755
Disclaimer Vi ved fra talrige erfaringer samt kundehenvendelser at vores produkter virker for langt størstedelen af vores kunder. Vores koncept er enkelt: minimal kemi, maksimal effekt. Derfor kan du altid forvente, at vores produkter er så virkningsfulde som muligt, men indeholdende så få ingredienser som nødvendigt. Dog kan vi aldrig garantere eller love dig noget givent resultat, når du benytter vores hud og hårpleje, og resultaterne kan variere fra bruger til bruger. Hvis du har nogle spørgsmål til vores produkter, eller kemien bag så husk at du altid kan kontakte os her på siden eller via telefon. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at få smukkere hud og hår.

user
Kurv
Du har ingen produkter i kurven :(
Shop videre
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram