Fokus på fugt

Hudens evne til at optage og holde på fugt er afgørende for de forskelige udviklinger, der sker i huden over tid, såsom aldringstegn, hudens fremtoning og pigmentforandringer. Derfor er det vigtigt at tænke fugt ind som et af de helt centrale elementer i sin hudplejerutine. For at forstå hvordan du bedst muligt optimerer din huds fugtighed, er det nødvendigt at dykke ned i hudens opbygning og funktion først.

Hudens opbygning og funktion

Huden består af overhuden (epidermis) og underhuden (dermis). Epidermis er under 1 mm tyk.
Epidermis består af et lag levende celler inderst og et yderste lag af døde, forhornede celler. Mellem cellerne findes en intracellular ”cement”, som er modstandsdygtig overfor mange kemiske substanser.

Langt de fleste af cellerne er af typen kaldet pladeepithel. De dannes hele tiden i overhudens levende del og bliver så skubbet ud mod overfladen, når der igen dannes nye celler under dem. Efterhånden som epithel-cellerne nærmer sig hudoverfladen, fyldes de op af et hårdt stof, keratin, hvorved de dør. Denne proces kaldes forhorning og overhudens yderste lag kaldes derfor hornlaget.

Epidermis beskytter os mod ydre faktorer såsom bakterier, virus, UV lys og vandtab. Det tager i gennemsnit en måned inden en nydannet hudcelle når hudoverfladen og slides af. Hudens barrierer svækkes, hvis vandindholdet i epidermis falder. Det er derfor af vital betydning at opretholde den rette fugtighed i huden.

Sådan holder huden på sin fugt

Der er to måder huden kan holde sig fugtig på, nemlig ved at minimere vandtabet over membranen og ved at binde mere vand i epidermis. Man kan minimere vandtabet over hudens membran, dels ved at holde huden sund og intakt, og dels ved at påføre en barriere, der forhindrer fordampning, såsom eksempelvis vaseline eller en mineralsk olie. For at binde fugten i epidermis skal hudens indre mekanismer aktiveres.

NMF – Natural Moisturizing Factor
Hudens vandindhold styres af den såkaldte Natural Moisturizing Factor NMF, som består af en række vandbindende stoffer i form af aminosyrer, pyrrolidon carboxyl syre (PCA), ioner, urea, lactat, citrat og sukkerstoffer.

Urea spiller en afgørende rolle i NMF, da det er et lille molekyle, som kan komme længere ned i huden, og det er netop nede i de dybere lag (dermis) at processerne, der danner baggrund for NMF foregår. Udgangsstoffet for NMF er proteinet profilaggrin, som herefter omdannes til filaggrin, der nedbrydes til NMF, når fugtigheden bliver for lav.

NMF kan også binde vand fra atmosfæren gennem huden. Selv om hornlaget er dødt, foregår der enzymatiske processer, som kræver vand. Ved mangel på NMF opstår der tør hud og skældannelse. Eksempelvis er forekomsten af NMF reduceret ved atopisk eksem og psoriasis. Personer med genfejl som styrer dannelsen af filaggrin har større sandsynlighed for at udvikle forskellige hudsygdomme.

Aquapuriner
Aquapuriner er proteinstoffer, som i organiseret form er i stand til at lede vand gennem huden. De fungerer som kanaler i huden, der transporterer vand ind og ud. Man er blevet opmærksom på, at aquapuriner spiller en stor rolle i forbindelse med at holde huden fugtig. Med alderen falder antallet af aquapuriner, men dannelsen af aquapuriner kan stimuleres af specifikke hudpleje-ingredienser.

Sådan virker fugtighedscremer

Man opdeler fugtighedscremer i tre grupper med udgangspunkt i deres virkning på hudens fugtindhold:
Blødgører (emollients): indeholder olier og andre ingredienser, der virker ved at blødgøre huden og derved holder barrieren intakt
Barrieredannere (occlusives): eksempelvis vaseline, voks og olier virker ved at skabe en tæt barriere, som forhindrer vandet i at fordampe
Fugtgivere (moisturizers): indeholder eksempelvis urea, pyrrolidon carboxyl syre, glycerin, mælkesyre, der virker ved at binde vand i huden.
Når du sammensætter din hudpleje, er det vigtigt både at tænke pleje og blødgørende produkter ind og samtidig have fokus på de produkter, der hjælper huden med at skabe fugt indefra. Hold øje med eksempelvis gode plejende olier, hydrasalinol, hyalauronsyre, allantoin, glycerin og urea.

Purelys fugtgivere

I Purelys hudpleje tænker vi fugten ind ad flere forskellige vinkler. For det første har vi et stort fokus på at undgå udtørring i forbindelse med rens. Det gør vi ved at bruge sulfatfrie og milde sæbestoffer. Derudover bruger vi mange plejende ingredienser, der hjælper huden med at forblive intakt og smidig. Sidst har vi en del produkter, der også indeholder fugtgivere, der hjælper huden med at danne og binde fugt indefra.

Afrensning er et led i skønhedsrutinen, der let bliver ensbetydende med udtørring. Derfor anbefaler vi, at du bruger en mild rens og plejer din hud, samtidig med du renser den. Cleansing Water indeholder derfor de fugtgivende ingredienser glycerin, urea og agurkeekstrakt, så din hud efterlades fugtet efter rens.
Moisture Mask
Den vigtigste fugtgivende ingrediens i Moisture Mask er hydrasalinol, der er et ekstrakt af sukkulenten salturt. Salturt er en meget alsidig plante, som du måske har set på stranden eller i Michelin-køkkenet. Salturt har en helt særlig evne til at optage og holde på vand og salt, da den vokser i et meget omskifteligt og barskt miljø. Derfor hjælper Moisture Mask din hud med at holde på fugten og stimulerer dannelse af fugt i huden.

Hydrasalinol hjælper huden med at regulere fugtindholdet, så udtørring og fine linjer mindskes. Det sker ved at øge hudens koncentration af urea og NMF (Natural Moisturizing Factor), der styrer hudens transport af vand og ioner. Ekstraktet stimulerer ligeledes dannelsen af aquapuriner, der også medvirker i reguleringen af hudens vandindhold. Hydrasalinol har også en stærk antioxidativ virkning, så nedbrydende processer i huden mindskes.

I Moisture Mask har hydrasalinol selskab af glycerin, vitamin B3 (niacinamide), B5 (panthenol) og hyaluronsyre, der alle er effektive ingredienser, når det kommer til at binde vand og forbedre hudens fugtindhold.
Serum
Serum består blandt andet af signalpeptider kendt som Matrixyl 3000, glycerin og hyaluronsyre. Hyaluronsyre er et sukkerstof, der naturligt optræder i kroppens hud og led, hvor det sørger for at tilføre fugt. Hyaluronsyren i kroppen kan binde vand svarende til flere tusinde gange sin egen vægt. På den made sørger hyaluronsyren for at fastholde fugten i hud og led og forhindre vandet i at fordampe fra kroppen.

Ca. 50% af kroppens hyaluronsyre findes i huden. Når huden mangler hyaluronsyre, giver det anledning til flere fine linjer og rynker. Ved forskellige studier er det påvist, at hyaluronsyre kan formindske dybden af rynker og forbedre hudens fasthed og elasticitet.
Huden er kroppens største organ, og for at sikre en sund og intakt hud er det vigtigt dels at holde den velplejet og blød og dels at tilføre den fugtgivere. På den måde holder huden på fugten og hudens egen produktion af fugt optimeres. Body Lotion indeholder blandt andet let optagelige olier fra vindruekerne og jojoba, samt glycerin, urea og allantoin. Allantoin udglatter og fugter huden, samtidig med at den hjælper med at mindske porrestørrelsen og fremme sårheling. Allantoin findes blandt andet i planten kulsukker, men i kosmetiske produkter bruges som regel syntetisk fremstillet allantoin. Allatoin, der som kemisk forbindelse udspringer af urinsyrer, fremmer den naturlige celledeling og øger vandindholdet i cellerne. Derved mindskes vandtabet over epidermis og huden holdes fugtigere og fyldigere.
Copyright © 2023 Purely Professional
Se kurvTilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usercartmagnifiercrossmenuchevron-down