Gode råd mod hårtab og fældning

Synes du, der er lidt for mange hårstrå i hårbørsten eller badet? Eller er hårgrænsen på vandring? Mange mennesker oplever perioder med bekymring over hårtab. Både stress, sygdom og hormonelle tilstande kan føre til øget fældning, som kan fylde meget både for mænd og kvinder. Der er heldigvis ting, du kan gøre for at forbedre din hårvækst og mindske din fældning.

Livsstil og kost spiller en stor rolle i forhold til vores hårvækst. Stress og mangel på vigtige næringsstoffer kan have en negativ påvirkning af hårvæksten. Et fokus på at undgå ekstreme stresstilstande er derfor et godt sted at starte. Læs også vores guide til fødevarer der kan forbedre hårvæksten.

Hormonelle ændringer er også meget afgørende for, hvor meget hår både mænd og kvinder har på hovedet. Mens det er nemmere at fokusere på, hvordan vi spiser og sover, så er det sværere at kæmpe mod kroppens naturlige hormonelle ændringer.


Start dit eget forløb nu

Hvad er hårtab?

Hårtab er et problem, som rammer både mænd og kvinder og kan have forskellige årsager. De har dog alle et fælles træk, nemlig at de dermale papilla celler (vækstcellerne i hårroden) bliver inaktive, hvorved hårvæksten stopper. Man kan altså helt kort sige, at hårtab opstår når, der er en ubalance i hårets vækstcyklus.

Hårstråets forskellige faser

Et hårstrå gennemgår forskellige faser: en vækstfase der varer 2-7 år, hvorefter hårstrået afstødes og hårsækken – folliklen – indtræder i en hvilefase på ca. 3 måneder, før et nyt hår dannes.

Ens hårfollikler vil på et hvert tidspunkt have en vis procentdel hårstrå i vækstfasen og en vis procentdel i hvilefasen. Hvis denne balance forskydes, således at man får færre hår i vækstfasen og flere i hvilefasen, oplever man et hårtab.

Hvad kan man gøre

Det er muligt stimulere hårsækken til at påbegynde en ny vækstfase. Planteekstraktet curcuma longa (gurkemeje) kan hjælpe med at resætte hårets vækstcyklus. Selve ekstraktets phytopeptider virker på flere måder, dels stimulerer de dannelsen af IGF-1 (Insulin Growth Factor), som er helt afgørende for hårets vækst, dels regulerer de nogle mikro RNA forbindelser, som er bestemmende for, i hvilken vækstfase håret befinder sig.

Man bruger i den sammenhæng udtrykket, at curcuma longa resætter hårets vækst. Derudover indeholder ekstraktet en række væsentlige mikronæringsstoffer, som ligeledes er nødvendige for hårets vækst.

Ved at dyrke plantestamceller (i dette tilfælde gurkemeje rodceller) under kontrollerede forhold, hvor stamcellerne løbende udskiller en række vækstfremmende peptider (phytopeptider) til vækstmediet, kan man oprense det aktuelle ekstrakt.

Der er således ikke tale om et traditionelt planteekstrakt, hvor rødderne har ligget i f.eks. ethanol, men et ekstrakt (et såkaldt sekretom) udvundet fra den væske cellerne gror i, og til hvilken de udskiller de forskellige vækststoffer.

Der er også hjælp at hente via andre aktivstoffer som for eksempel caffein. Caffein er et hurtigt optaget stof, som i hovedbunden har en positiv effekt på hårfolliklerne. Det mandlige kønshormon testosteron omdannes via enzymet 5-alpha-reductase til stoffet dehydrotestosteron (DHT), som kan påvirke hårets follikler negativt således, at håret hurtige tabes eller bliver tyndt og skrøbeligt.

Ved at hæmme enzymet 5-alpha-reductase kan man stimulere hårets vækst. Caffein tilhører gruppen af stoffer, som hæmmer 5-alpha-reductase. På den måde hjælper det med at dæmme op for nedbrydningen af folliklerne og dermed et øget hårtab, som både mænd og kvinder kan opleve.

Hovedbundsstimulerende Serum 1 og Vitaliserende Shampoo 5

Purely Serum 1 og Shampoo 5 er to hovedbundsstimulerende produkter udviklet på bagrund af den viden, vi har om aktive ingredienser, der kan hjælpe med at stimulere hårvæksten. Serum 1 indeholder derfor de aktive ingredienser curcuma longa og niacinamid, mens shampoo 5 indeholder caffein og piroctone olamin. Produkterne kan bruges af både mænd og kvinder enten sammen eller hver for sig.

Serum 1 masseres ind i hovedbunden inden sengetid, så curcuma longa ekstraktet har tid til at virke natten over. Næste morgen vaskes håret i Shampoo 5, der også gerne må virke 2-5 minutter i hår og hovedbund, før den skylles ud.

Nogle vil føle et behov for at bruge både serum og shampoo. Andre vil kun føle et behov for at bruge shampooen for en sund hovedbund, mod skæl og for at give ens eksisterende hår et bedre miljø for at kunne vokse.

Som tommelfingerregel tager det en follikel 3 måneder, fra den udstøder et hårstrå, til et nyt hår dannes. Derfor må man forvente at skulle bruge de hårstimulerende produkter over en periode på 3-6 måneder, før man kan bedømme resultatet.
Copyright © 2023 Purely Professional
Se kurvTilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usercartmagnifiercrossmenuchevron-down