1. juli 2020 indførte Danmark et forbud imod import og salg af kosmetiske produkter, som afrenses og indeholder mikroplast. Mikroplastik har ellers været udbredt i mange forskellige produktryper, hvor det har optrådt som skrubbemiddel i fx tandpasta eller skrubbecremer.
Den type mikroplastik, man har brugt i kosmetiske produkter, er problematisk, da størrelsen på slibekornene typisk er meget lille. Derved er de svære at frafiltrere på spildevandsanlæg og mikroplasten ender derfor i vandmiljøet, hvor det sammen med mikroplastik fra mange andre kilder ophober sig i fødekæder og miljø.
Silikoner – eller siloxaner som gruppen af silikonestoffer kaldes - er en meget populær ingrediens i skønhedsprodukter, da de er virkelig gode til at give glans og en lækker følelse på hud og hår. Man finder derfor silikone i både hud- og hårpleje. Desværre er silikoner meget svært nedbrydelige i naturen, og det er derfor et stort problem, når de udledes i naturen, hvor stofferne især er vanskelige at nedbryde i vand, hvilket bl.a. betyder opkoncentrering i fisk og fødekæder.
Der er desuden mistanke om at flere forskellige siloxanerne er hormonforstyrrende. Cyclotetrasiloxane (D4) er på EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Man mener stoffet er så skadeligt for forplantningsevnen, at det ikke må være i kosmetik og plejeprodukter.
Herhjemme har DTU Fødevareinstituttet vurderet, at Cyclopentasiloxane (D5) også er hormonforstyrrende. EU’s videnskabelige komité vurderer desuden, at D5 ikke er sikkert at bruge i sol- og hårsprays. Derudover er der fra 2020 blevet indført en begrænsning på 0,1% af stoffet i rinse off-produkter som shampoo, håndsæbe og balsam. I EU er der også forslag om, at denne begrænsning og udvides til også at inkludere leave-on produkter som cremer, bodylotion og deodoranter.
Flourstoffer er udbredt i mange forskellige produkter vi bruger i hverdagen. I kosmetiske produkter bruges stofferne bl.a. i cremer, hvor de kan til at få huden til at se lysere ud og hjælpe med at opretholde konsistensen i et produkt.
Fluorstoffer er desværre også udbredt i naturen. De er nemlig svært nedbrydelige, og derfor findes de også overalt i miljøet. Fluorstoffer er påvist verdenen over, i grundvandet, i dyr og i vores kroppe. Det er ikke godt, da flourstoffer mistænkes for at være kræftfremkaldende.
I naturen ophobes fluorstofferne i dyr da stofferne stort set ikke nedbrydes. Derfor er der fundet fluorstoffer i høje niveauer blandt andet i fisk, sæler og isbjørne. Hos mennesker ophober fluorstofferne sig særligt i organer som lever og nyrer samt i blodet.
Den langsomme nedbrydning, og den deraf følgende ophobning af stofferne i miljøet, betyder, at fluorstoffernes skadelige virkning på både sundhed og miljø vil være et problem langt ude i fremtiden – også selvom de nu forbydes i flere og flere produkter.
Læs mere her.