Parfume og allergi

Parfumeallergi er en af de hyppigste årsager til allergisk kontakteksem, og der er over de senere år sket en stigning i antallet af parfumeallergikere i befolkningen - det til trods for at der har været et øget fokus på parfumestoffernes allergifremkaldende virkning. Det anslås at ca. 4 procent af befolkningen har parfumeallergi, og derudover viser en ny undersøgelse fra Videnscenter for Allergi, at der iblandt deres eksempatienter over de seneste fem år, har været en stigning, af parfumeallergikere på 40 procent.

Den sikreste måde at undgå at udvikle parfumeallergi er helt at gå udenom produkter med parfume, men mindre kan heldigvis også gøre det. Det kan godt være lidt af en proces, at begrænse sit parfumeforbrug, da vi har vænnet os til, at stort set alle produkter til personlig pleje er parfumerede. Vi går til daglig rundt i et virvar af forskellige dufte og lugtesansen svækkes hurtigt. Det er kun den sidst tilførte duft, som man selv erkender, hvilket betyder at ens eget indtryk af parfumeniveauet, ikke behøver at være i overensstemmelse med hvad andre oplever.

Selvom det i første omgang kan virke mindre eksklusivt at vælge parfumefri skønhedspleje er det en god idé at vælge parfumen fra, når der skal købes skønhedsprodukter. Især produkter som deodoranter, cremer og makeup som bliver siddende på huden i længere tid udgør en større risiko for, at man udvikler allergi, end eksempelvis shampoosæber og conditioners gør, da de skylles hurtigt af huden igen.

parfumeallergi

Mange produkter fremhæver sig ved at være parfumeret med naturlige parfumestoffer, men det er ikke nogen fordel i forhold til parfumeallergi. Tværtimod viser forskning at de naturlige parfumestoffer oftere fremkalder parfumeallergi, da de er sammensat af mange komponenter, der under forarbejdning kan udvikle sig til allergifremkaldende stoffer. Det er derfor vigtigt, at hvis du er allergisk, eller har mistanke om at du er ved at blive det, altid at læse indholdsdeklarationen før du køber et produkt, så du undgår det eller de stoffer du ikke kan tåle.

Ifølge Kosmetikbekendtgørelsen skal parfume deklareres med enten ”parfum” eller ”aroma”. Derudover har man inden for EU udpeget en afgrænset liste over parfumestoffer, der skal deklareres med navn, hvis de findes over en bestemt koncentration i produkter. Listen består af 26 kendte, allergifremkaldende parfumestoffer, der altså særskilt skal anføres i indholdsdeklarationen, hvis de overskrider følgende grænseværdier: 0,001 % for produkter som ikke skylles af (cremer mv.), og 0,01 % for produkter som skylles af (shampoo mv.). Listen revideres og udbygges løbende.

Hvis man er allergisk overfor et af disse 26 parfumestoffer, kan man fravælge produkter ud fra deklarationen, men da mange andre parfumestoffer end de 26 anførte kan fremkalde allergi, kan det være en umulig opgave at finde ud af, hvilke stoffer man reagerer på i et givet produkt, når der blot er anført ”parfum” eller ”aroma” på etiketten. De første tegn på parfumeallergi er rødmen, kløe, knopper eller blærer på huden. Er du først blevet allergisk, går det ikke væk igen. 

Det er derfor en god ide, at have en kritisk indstilling til parfume i skønhedsplejeprodukter, hvis du gerne vil undgå at udvikle allergi: Begræns dit forbrug af parfume mest muligt – sprøjt mindre og kun ved særlige lejligheder. Undgå direkte kontakt med huden, brug derfor kun parfume på tøjet eller håret. Stop straks med at bruge et produkt, hvis du har mistanke om at det fremkalder allergi hos dig, og kontakt evt. din læge så du kan få en henvisning til en allergitest. Og brug aldrig parfumerede produkter til dit barn.

Vil du have mere?

Vi sender gode tilbud hver måned på vores nyhedsbrev, og hvis du sørger for at benytte dem jævnligt kan du spare omkring 25% på din hud og hårpleje om året.
4440 4868kundeservice@purelyprofessional.dk
Malmøgade 2, kld. th. · 2100 København Ø · CVR: 36047755
Disclaimer Vi ved fra talrige erfaringer samt kundehenvendelser at vores produkter virker for langt størstedelen af vores kunder. Vores koncept er enkelt: minimal kemi, maksimal effekt. Derfor kan du altid forvente, at vores produkter er så virkningsfulde som muligt, men indeholdende så få ingredienser som nødvendigt. Dog kan vi aldrig garantere eller love dig noget givent resultat, når du benytter vores hud og hårpleje, og resultaterne kan variere fra bruger til bruger. Hvis du har nogle spørgsmål til vores produkter, eller kemien bag så husk at du altid kan kontakte os her på siden eller via telefon. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at få smukkere hud og hår.

user
Kurv
Du har ingen produkter i kurven :(
Shop videre
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram