Skrevet af Purely Professional d. 7. juli 2017

Sulfater og sulfatfri shampoo

stor familieshampoo

Er der forskel på sulfater?

Hvad er forskellen på sulfatholdige og sulfatfrie shampooer? Find ud af hvilken betydning de vaskeaktive stoffer i din shampoo har for dig og dit hår, når vi ser nærmere på sæbestoffer og deres virkning.

Sulfater er navnet på en gruppe sæbestoffer, der blandt andet bruges i shampooer. Når vi vasker hår, opløser shampooens sæbestoffer fedt og snavs i håret og hårbunden, som derefter kan skylles ud med vand.

De mest almindelige sæbestoffer i shampoo er Sodiumlaureth Sulfat (SLES)og Sodiumlauryl Sulfat (SLS). Begge stoffer, som er sulfatbaserede, er desværre hudirriterende, hvilket kan resultere i tør og kløende hovedbund.

Selve hårstrået kan ligeledes blive påvirket af de stærke sæbestoffer, så hårets beskyttende skællag ødelægges, hvorved håret bliver mindre modstandsdygtigt over for ydre påvirkninger. Samtidig suger hårstrået også mere vand hvilket gør at proteiner fra hårets kerne vaskes ud.

For at begrænse hudirritation og slid på hårstrået, kan man bruge en shampoo med så milde sæbestoffer som muligt. Nedenstående tabel viser hudirritationen for en række almindelige sæbestoffer, som anvendes i shampoo.

Som det fremgår, har Sodium Laureth Sulfat en værdi på 4,5, der placerer den i toppen af hudirritationsskalaen.

Derimod har Disodium Laureth Sulfosuccinat, som er en sulfatfri (ikke-sulfat baseret) mild sæbe en meget lav hudirritationsscore på 1,7.

Ved at anvende en sulfatfri shampoo undgår man altså de hudirriterende sulfater og opnår et mere skånsomt produkt for både hud og hår. Det har været ambitionen fra vores side med Purely Professional at fremstille shampooer, der lever op til netop dette.

De sulfatfrie shampooer, Shampoo 0 og Shampoo 3, er således baseret på sæbestoffet Disodium Laureth Sulfosuccinat med en lav hudirritation. Shampoo Bar 1 der også er sulfatfri er baseret på Sodium Cocoyl Isethionate, som også er en meget mild sulfatfri sæbe.

Men vil alle have gavn af sulfatfri shampoo?

I princippet ja, men nogle personer vil i begyndelsen opleve at håret kan blive mere fedtet, hvilket skyldes, at hårbunden i overgangen fra stærke til milde sæbestoffer stadig kompenserer for det fjernede fedtstof.

Personer med meget fint hår kan opleve, at deres hår mister fylde. Dette skyldes, at hårets overade ved brugen af den sulfatfri shampoo gradvist lukker sig og igen virker beskyttende, hvilket betyder at vandoptagelsen i håret bliver mindre og hårstrået derfor virker finere. I dette tilfælde vil vi anbefale vores Shampoo 1, som ikke indeholder Sodium Laureth Sulfat, men derimod sodium coco-sulfat, som er et mildere sulfatbaseret sæbestof.

For nogle hårtyper er en sulfatfri shampoo særligt velegnet. Krøllet hår er mere skrøbeligt end glat hår og knækker lettere. For at bevare hårstråets natulige struktur og overflade anbefaler man blandt andet i det, der kaldes Curly Girl rutinen at bruge en sulfatfri shampoo til krøllet hår.

Artiklen er skrevet af Purely Professional

Andre artikler

Seneste stories fra Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user purelyprofessional.
Copyright © 2022 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down