Skrevet af Purely Professional d. 6. juli 2017

Parfume og allergi

PP Julie og Ole

En stigende tendens

Parfumeallergi er en af de hyppigste årsager til allergisk kontakteksem, og der er over de senere år sket en stigning i antallet af parfumeallergikere i befolkningen - det til trods for at der har været et øget fokus på parfumestoffernes allergifremkaldende virkning.

Det anslås at ca. 4 procent af befolkningen har parfumeallergi, og derudover viser en ny undersøgelse fra Videnscenter for Allergi, at der iblandt deres eksempatienter over de seneste fem år, har været en stigning, af parfumeallergikere på 40 procent. Der ses især en stigning blandt yngre mænd, da denne gruppe er begyndt at forbruge flere kosmetiske produkter. 

Den sikreste måde at undgå at udvikle parfumeallergi er helt at gå udenom produkter med parfume, men mindre kan heldigvis også gøre det. Det kan godt være lidt af en proces, at begrænse sit parfumeforbrug, da vi har vænnet os til, at stort set alle produkter til personlig pleje er parfumerede.

Vi går til daglig rundt i et virvar af forskellige dufte og lugtesansen svækkes hurtigt. Det er kun den sidst tilførte duft, som man selv erkender, hvilket betyder at ens eget indtryk af parfumeniveauet, ikke behøver at være i overensstemmelse med hvad andre oplever.

Selvom det i første omgang kan virke mindre eksklusivt at vælge parfumefri skønhedspleje er det en god idé at vælge parfumen fra, når der skal købes skønhedsprodukter. Især produkter som deodoranter, cremer og makeup som bliver siddende på huden i længere tid udgør en større risiko for, at man udvikler allergi, end eksempelvis shampoosæber og conditioners gør, da de skylles hurtigt af huden igen.

Mange produkter fremhæver sig ved at være parfumeret med naturlige parfumestoffer, men det er ikke nogen fordel i forhold til parfumeallergi. Tværtimod viser forskning at de naturlige parfumestoffer oftere fremkalder parfumeallergi, da de er sammensat af mange komponenter, der under forarbejdning kan udvikle sig til allergifremkaldende stoffer. Det er derfor vigtigt, hvis du er allergisk, eller har mistanke om at du er ved at blive det, altid at læse indholdsdeklarationen før du køber et produkt, så du undgår det eller de stoffer du ikke kan tåle.

Ifølge Kosmetikbekendtgørelsen skal parfume deklareres med enten ”parfum” eller ”aroma”. Derudover har man inden for EU udpeget en afgrænset liste over parfumestoffer, der skal deklareres med navn, hvis de findes over en bestemt koncentration i produkter. Listen består af 26 kendte, allergifremkaldende parfumestoffer, der altså særskilt skal anføres i indholdsdeklarationen, hvis de overskrider følgende grænseværdier: 0,001 % for produkter som ikke skylles af (cremer mv.), og 0,01 % for produkter som skylles af (shampoo mv.). Listen revideres og udbygges løbende.

Hvis man er allergisk overfor et af disse 26 parfumestoffer, kan man fravælge produkter ud fra deklarationen, men da mange andre parfumestoffer end de 26 anførte kan fremkalde allergi, kan det være en umulig opgave at finde ud af, hvilke stoffer man reagerer på i et givet produkt, når der blot er anført ”parfum” eller ”aroma” på etiketten. De første tegn på parfumeallergi er rødmen, kløe, knopper eller blærer på huden. Er du først blevet allergisk, går allergien højest sandsynligt ikke væk igen. 

Det er derfor en god idé at have en kritisk indstilling til parfume i skønhedsplejeprodukter, hvis du gerne vil undgå at udvikle allergi: Begræns dit forbrug af parfume mest muligt – sprøjt mindre eller kun ved særlige lejligheder. Undgå direkte kontakt med huden, brug eventuelt kun parfume på tøjet eller håret. Stop straks med at bruge et produkt, hvis du har mistanke om at det fremkalder allergi hos dig, og kontakt evt. din læge så du kan få en henvisning til en allergitest. Og brug aldrig parfumerede produkter til dit barn.

Artiklen er skrevet af Purely Professional

Andre artikler

Seneste stories fra Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user purelyprofessional.
Copyright © 2022 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down