Skrevet af Purely Professional d. 25. august 2016

Hvad er sulfater?

Enkle produkter

Sæbestoffer?

Du har måske hørt at du skal undgå sulfater i din hårpleje, men hvad er sulfater egentlig, og hvilken funktion har de i plejeprodukter? Sulfater er nogle af de mest almindelige sæbestoffer i både shampoo, kropsvask og håndsæbe. Men hvad er et sæbestof og findes der alternativer til sulfaterne?

Sæbestoffer er molekyler, der kan opløse fedt i vand. Faktisk kaldes sulfatfrie produkter nogle gange befri, fordi de ikke indeholder disse sæbestoffer. Sulfatfrie produkter er dog ikke sæbefri, de indeholder blot sæbestoffer, der ikke er baseret på sulfater. 

Sæbestoffer er kendetegnet ved at de kan opløse fedt i vand. Fedt og vand blander sig som bekendt ikke af sig selv. Sæbestoffets molekyler passer sammen med vand i den ene ende og fedtstof i den anden ende. På den måde opløses fedtet og kan skylles ud med vand. Der findes også sulfatfrie stoffer med disse egenskaber, men de er ikke så udbredte som sulfaterne.

Der er sulfater i rigtig mange produkter lige fra vaskepulver til tandpasta. Sulfaterne er nemlig meget effektive. De mest almindelige sulfater i shampoo er Sodium Laureth Sulfat (SLES) og Sodium Lauryl Sulfat (SLS). Begge disse stoffer er desværre så stærke sæbestoffer, at de er dokumenteret hudirriterende og ofte resulterer i kløende og irriteret hovedbund.

Hårstrået, der er beskyttet af et skællag, kan også påvirkes negativt at skrappe sulfater. Skrappe sulfater opløser det fedtstof, der holder skællaget sammen og efterlader det åbent. Når skællaget på hårstrået er åbent, bliver håret mindre modstandsdygtigt, og der sker et tab af proteiner fra hårets kerne.

Sulfater er altså ikke farlige på samme måde som hormonforstyrrende stoffer eller kendte allergener, men de er hudirriterende og kan være skrappe for håret. Da de også generer slimhinderne, er det generelt ikke tilrådeligt at bruge en tandpasta med sulfater i, hvis man lider af blister, eller hvis man har for vane at sluge sin tandpasta.

Disodium Laureth Sulfosuccinate
Disodium Laureth Sulfosuccinate
Sodium Laureth Sulfat
Sodium Laureth Sulfat

I Purely Professional er vores holdning, at vi ikke bruger de skrappe sulfater SLES og SLS i vores produkter, da de er hudirriterende. I visse shampooer bruger vi coco-sulfat, der er en meget mildere form for sulfat.

Det gør vi, fordi folk med et fint hår kan opleve at deres hår virker mindre fyldigt, når de vasker med en helt sulfatfri shampoo. Der kan også være folk med tendens til fedtet hovedbund, der ikke vil kunne afhjælpe dette med en sulfatfri shampoo.

I sæber til krop, hænder og ansigt vil vi altid anbefale at man bruger sulfatfrie produkter, som eksempelvis Purely Professional Facial Cleanser, Hand Cleanser, Shampoo 3 eller Baby Shampoo. Til personer der døjer med irriteret hovedbund, vil vi også anbefale en sulfatfri shampoo som Purely Professional Shampoo 0 eller Shampoo Bar 1.

Der er også hårtyper der har mere glæde af en sulfatfri shampoo. Inden for Curly Girl metoden anbefales det at vaske håret med en sulfatfri shampoo for at bevare hårstråets struktur så intakt som muligt, da krøllet hår er mere porøst og let knækker eller mister sin krølletegning.

Så selvom skrappe sulfater altså ikke er farlige, er der god grund til at undgå dem både i forbindelse med hår- og hudpleje. Særligt hvis man har problemer med sart hud eller hvis man har hår, der er krøllet, kruset eller på anden måde vil have gavn af en mild shampoo.

Artiklen er skrevet af Purely Professional

Andre artikler

Seneste stories fra Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user purelyprofessional.
Copyright © 2022 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down