Skrevet af Purely Professional d. 15. juni 2012

Hvad er det med sulfater og sulfatfri shampoo?

PP Julie og Ole

Sodium Laureth Sulfat (SLES)

Du har måske hørt om skrappe sulfater og deres tendens til at være hudirriterende? Men der er yderligere god grund til at undgå ingrediensen Sodium Laureth Sulfat. Bliv klogere på en af de meget brugte ingredienser i shampoo og kropsvask.

Et af fokusområder i Purely Professional er sulfaterne. Vi har siden vi begyndte at fremstille hårpleje været meget opmærksomme på den hudirriterende virkning af de skrappe sulfater som Sodium Laureth Sulfat (SLES) er en del af.

Det er imidlertid ikke kun den hudirriterende virkning af SLES, som giver grund til at undgå SLES i sine produkter. Indholdsstoffet er også kendt for at indeholde stoffet 1,4 dioxan, som er mulig forurening, der opstår under selve fremstillingen af SLES. Da 1,4 dioxan klassificeres som et muligt kræftfremkaldende stof, bør selv små koncentrationer undgås. Stoffet er tilmed svært nedbrydeligt i miljøet. Med andre ord så nedbrydes stoffet ikke let og kan derfor bestå I miljøet længe efter det er skyllet ud i spildevandet

Det er muligt at fjerne 1,4 dioxan under fremstillingen af SLES, men det er umuligt at vide, i hvilke produkter dette er tilfældet. I en amerikansk undersøgelse af 100 produkter mærkede enten ”organiske” eller ”naturlige” fandt man 1,4 dioxin i 46 af produkterne. Hvorledes situationen er i Danmark, har vi ingen viden om, da der os bekendt ikke er foretaget analyser.

Netop på grund af risikoen for 1,4 dioxan forurening er SLES at finde på listen over de 12 værste ingredienser i kosmetik – det så kaldte beskidte dusin (the dirty dusin) - hos den anerkendte miljøorganisation David Suzuki Foundation.

Selvom fokusset her er på de miljøskadelige effekter af forskellige stoffer, har man også her fremhævet det paradoksale i at en ingredisens som SLES, der er klassificeret som en hud- og øjenirritant er godkendt til kosmetisk anvendelse.

Hvis man læser eksperternes konklusion vedrørende SLES og lignende stoffer står der: these ingredients should be used only when they can be formulated to be nonirritating”. Anvendelsen af stoffet i både kosmetik- og rengøringsindustrien er simpelthen for omfattende til at fremkomme med alvorlige beskyldninger, så derfor denne håbløse formulering.

Der er således flere grunde til at undgå SLES-holdige produkter, både for din egen og miljøet skyld. Så se efter de mulige alternativer, når du næste gang køber shampoo, sæbe og rengøringsmidler.

Artiklen er skrevet af Purely Professional

Andre artikler

Seneste stories fra Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user purelyprofessional.
Copyright © 2022 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down