Skrevet af Anne d. 18. maj 2020

Vasker en mild håndsæbe rent nok?

Milde og stærke sæber

Vi har i godt og vel to måneder vasket hænder oftere end normalt, og i den forbindelse er der også kommet yderligere fokus på, at beskytte hænderne i processen.

Selvom det er en god ide at tilføre pleje efter håndvask i form af en creme, så kan du også passe på dine hænder ved at vælge en mild håndsæbe. Men med ordet mild følger også spørgsmålet, om den så er lige så effektiv som en ”stærk” håndsæbe?

For at besvare dette spørgsmål, er det vigtigt først at vide, hvordan sæbestoffer virker:

 • Sæbestoffer (detergenter) virker ved, at de kan opløse fedtstoffer og snavs i vand.
 • Det gør de ved at danne såkaldte miceller. I en micelle orienteres detergentmolekylerne, så den polære (vandopløselige) del vender ud mod vandet, og den upolære (fedtopløselige) del vender ind i cellen.
 • På denne måde kan både fedt og snavs opløses i vandet på samme tid.
 • For at micellerne kan dannes, skal sæbestoffet være til stede i en vis koncentration i opløsningen - og de forskellige sæbestoffer kræver forskellige minimumskoncentrationer for at danne miceller.

Som første punkt beskrev, så virker sæbestoffer ved, at de kan opløse fedtstoffer og snavs i vand. Og da virus partikler er omgivet af en fedtmembran, som binder sig til huden, fjernes virus fra hænderne ved korrekt håndvask - og ved at den skrøbelige fedtmembran nedbrydes af sæbestofferne, hvorved virus dræbes.

Så både milde og stærke sæbestoffer virker altså på samme måde, når bare de er på micelleform.

Når man taler om milde og stærke sæber, skal man derimod have hudirritation in mente. Her viser eksperimenter, at de forskellige sæbestoffer har forskellig hudirritationsprofil, og det har bl.a. noget at gøre med, hvordan hudens beskyttende lag reagerer med stofferne.

En mild og en stærk sæbe vasker altså dine hænder lige godt. Men der er derimod forskel på hvor meget de slider på huden. Jo mere du vasker hænder, jo vigtigere er det, at anvende en mild sæbe.

Og husk, at det mest væsentlige i denne tid i virkeligheden er, at du bruger den nødvendige tid på sæbe, skum og skyl, hver gang du vasker hænder.

Artiklen er skrevet af Anne
Når du ser et billede på Instagram, deltager i en konkurrence på Facebook eller læser indlæg her under Inspiration, så er det Anne der står bag.

Andre artikler

Seneste stories fra Instagram

[instagram-feed]
Copyright © 2023 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
 • Optjen Point

  Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
 • Del Din Oplevelse

  Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
 • Del med venner

  Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down