Skrevet af Purely Professional d. 28. juni 2012

Skadelige stoffer i kosmetik

Igen har kemikeren været ved tasterne, og vi har planer om at få ham til at lave en række indlæg om indholdsstoffer - håber I har lyst til at læse med 🙂

Han kan meget andet end at hælde champagne op! Nu vil chefen fortælle lidt om skadelige stoffer i kosmetik 🙂

Læser du på deklarationen når du køber kosmetik? Og får du i så fald noget ud af det?

Hertil vil de fleste nok svare nej, alene ud fra det forhold, at de lange og mange uforståelige navne på indholdsstofferne ikke giver mening for almindelige mennesker.

Men hvad skal man så gøre, hvis man ønsker mere sikre og miljørigtige produkter. Så vidt vi kan se, er der to muligheder, enten prøver man som et minimum at sætte sig ind i hvilke stoffer man bør undgå i kosmetik eller også køber man udelukkende produkter fra seriøse og tillidsvækkende virksomheder.

Uønskede stoffer i kosmetik

Der findes i dag utallige lister og opgørelser, som opremser og beskriver uønskede stoffer i kosmetik. I den sammenhæng er problemet, at det er vanskeligt at skille det seriøse materiale fra de mere fanatiske holdninger, som ligeledes florerer på internettet.

Et par gode valg kunne være at orientere sig hos Informationscenter for Miljø og Sundhed www.forbrugerkemi.dk, hvor der findes en ret omfattende gennemgang af uønskede stoffer i kosmetik, vurderet i både sundheds - og miljømæssig sammenhæng.

Videncenter for Allergi http://www.videncenterforallergi.dk/ omtaler kosmetiske indholdsstoffer, som kan fremkalde allergi.

Ønskes en komprimeret liste, har the David Suzuki Foundation http://www.davidsuzuki.org/issues/health/science/toxics/dirty-dozen-cosmetic-chemicals/ udgivet rapporten The ”Dirty Dozen”, som på en overskuelig måde beskriver de 12 mest uønskede stofgrupper i kosmetiske produkter:

De 12 uønskede stofgrupper i kosmetik ser således ud:

 1. BHA (Butyleret hydroxyanisol) og BHT (butyleret hydroxytoluen)
 2. Kultjære farvestoffer
 3. DEA (dietanolamin), cocamid DEA og lauramid DEA
 4. Dibutyl phthalate
 5. Formaldehyd genererende konserveringsstoffer
 6. Parabener
 7. Parfume
 8. Polyetylen glycol
 9. Petrolatum
 10. Siloxaner
 11. Natrium laureth sulfat
 12. Triclosan

Endelig kan vi nævne den amerikanske database Skin Deep http://www.ewg.org/skindeep/ som indeholder en sundheds- og miljøvurdering af over 74.000 forskellige kosmetiske produkter og ingredienser.

Tillid til produkter og virksomheder

Hvis man ikke orker det med listerne og indholdsstofferne, må man gå på jagt efter virksomheder eller produktserier, der virker informative og tillidsvækkende, når det kommer til spørgsmålet om sundhed og miljø.

Her kan du se efter om produkterne har en form for miljømærke, f.eks. svanemærket eller astma allergi mærket, men da der ikke eksisterer ét mærke, som dækker både sundhed og miljø, kan det blive nødvendigt at skulle kombinere flere mærker, og så er overskueligheden sat på en prøve. Hvilke mærker skal jeg vælge for at være sikker?

I Purely Professional har vi truffet det valg, at vi ikke ønsker vores produkter mærkede, ud fra den enkle begrundelse, at vi stiller større sundhedsmæssige krav end tilfældet er for de eksisterende mærker, eksempelvis tillader vi hverken parfume eller natrium laureth sulfat i vores produkter.

Så ved at anvende de gængse mærker, vil det være vanskeligt at distancere vores produkter fra andre mærkede produkter med lempeligere krav til sundhed og miljø.

Derfor har vi i Purely Professional gjort det til vores varemærke at anvende så få og sikre ingredienser som muligt. Samtidig forsøger vi at informere om disse stoffer på en overskuelig og enkel måde her på vores site og svarer altid gerne på spørgsmål her

I løbet de næste uger vil vi se vi lidt nærmere på uønskede ingredienser i kosmetik, og vi begynder med the ”dirty dozen”!

Artiklen er skrevet af Purely Professional

Andre artikler

Seneste stories fra Instagram

[instagram-feed]
Copyright © 2023 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
 • Optjen Point

  Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
 • Del Din Oplevelse

  Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
 • Del med venner

  Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down