Så er det blevet tid til endnu et indlæg fra Kemikerens hånd. I sidste uge fik vi lidt at vide om, hvordan man kan orientere sig i forhold til indholdsstoffer i kosmetik - i dag vil vi så tage fat i den første bandit i den gruppe, der kaldes 'The Dirty Dozen'
Vi vil i løbet af den kommende tid gennemgå de forskellige grupper i the ”dirty dozen” lidt nærmere, og vores første valg er faldet på siloxanerne.
Siloxaner er byggestene i silikoneforbindelser, og i dagligdagssprog anvendes navnet silikoner ofte som synonym for siloxaner. Siloxaner er meget stabile og derfor velegnede i kosmetik, hvor de anvendes som blødgørere, glans- og fugtgivere.
Siloxaners høje stabilitet udgør et miljøproblem, når de udledes i naturen, hvor stofferne især er vanskelige at nedbryde i vand, hvilket bl.a. betyder opkoncentrering i fisk.
Stoffet cyclopentasiloxan er på de norske miljømyndigheders prioriteringsliste over stoffer, som skal udfases.
Herhjemme har Miljøstyrelsen vurderet, at stoffet er potentielt meget miljøbelastende, da det kan ophobes i miljøet og er svært nedbrydeligt.
Der er pt. ingen begrænsninger af stoffet i kosmetik i EU.
Kun få af siloxanerne er beskrevet i litteraturen med hensyn til sundhedseffekter, og det er derfor ikke muligt at foretage brede konklusioner og sammenligninger mellem sundhedsfarligheden af de forskellige siloxaner.
Visse siloxaner anses dog for at kunne udgøre potentielle sundhedsmæssige ricisi.
Der er mange meninger om hvorledes siloxaner påvirker håret og om det i givet fald er skadeligt.
Umiddelbart er der intet der tyder på at siloxaner er skadelige for håret eller huden, så det må være op til den enkelte forbruger at bedømme om virkningen er i orden, også på længere sigt.
Men når vi nu med sikkerhed ved at stofferne skader miljøet, så bør vi da i videst muligt omfang undgå stofferne hvor det er praktisk muligt, og især i de produkter, hvor koncentrationen er høj.
Hvis du vil undgå de kendte problematiske siloxaner, skal du vælge produkter uden
Eksempler på produkter med silikoner.
En lang række kosmetiske stoffer indeholder siloxaner, bl.a. foundation, fugtighedcremer, antiaging cremer, hårprodukter såsom shampoo, conditioner og diverse treatments samt deodoranter.
Som eksempel på silikoneholdige kosmetiske produkter, kan vi nævne de mange typer oliebaserede hårprodukter, hvor især stofferne cyclopentasiloxane, dimethiconol og cyclomethicone udgør hovedbestanddelen af indholdsstofferne.
Ud fra en miljømæssig betragtning bør man undgå produkter med indhold af siloxaner.
Udfra denne konklusion har vi i Purely Professional valgt ikke at bruge silikoner i vores produkter. Har I en holdning til silikoner, og hvad er jeres erfaringer med at bruge dem i hårprodukter?