Skrevet af Purely Professional d. 13. juli 2012

natrium laureth sulfat (SLES)

Det er blevet tid til at se på endnu en af de slemme drenge fra det beskidte dusin. I dag fortæller kemikeren om natrium laureth sulfat - en af de skrappe sulfater:

Med natrium laureth sulfat (sodium laureth sulfate, SLES) på listen er vi tilbage ved et af vores fokusområder i Purely Professional - sulfaterne!

Det er imidlertid ikke, som vi tidligere har omtalt, den hudirriterende virkning af SLES, som er hovedårsagen til stoffets placering på listen.

Årsagen til placeringen er derimod stoffet 1,4 dioxan, som er mulig forurening, der opstår under selve fremstillingen af SLES. Da 1,4 dioxan klassificeres som et muligt kræftfremkaldende stof, bør selv små koncentrationer undgås. Stoffet er tilmed svært nedbrydeligt i miljøet. Det er muligt at fjerne 1,4 dioxan under fremstillingen af SLES, men det er umuligt at vide, i hvilke produkter dette er tilfældet. I en amerikansk undersøgelse af 100 produkter mærkede enten ”organiske” eller ”naturlige” fandt man 1,4 dioxin i 46 af produkterne. Hvorledes situationen er i Danmark, har vi ingen viden om, da der os bekendt ikke er foretaget analyser.

Med hensyn til den hudirriterende virkning af SLES finder forfatterne til the dirty dozen det paradoksalt, at the Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel klassificerer SLES som en hud- og øjenirritant samtidig med de godkender stoffet til kosmetisk anvendelse. Hvis man læser eksperternes konklusion vedrørende SLES og lignende stoffer står der: ”these ingredients should be used only when they can be formulated to be nonirritating”. Så har man ikke sagt for meget. Anvendelsen af stoffet er simpelthen for omfattende til at fremkomme med alvorlige beskyldninger, så derfor denne håbløse formulering.

Der er således flere grunde til at undgå SLES-holdige produkter, så se efter de mulige alternativer, når du næste gang køber shampoo og sæbe.

Artiklen er skrevet af Purely Professional

Andre artikler

Seneste stories fra Instagram

[instagram-feed]
Copyright © 2023 Purely Professional
Tilmeld dig Purely Plus
  • Optjen Point

    Optjen point når du handler hos os, du opsparer 1 point for hver 10 DKK du bruger.
  • Del Din Oplevelse

    Skriv din ærlige mening om vores produkter eller del dine billeder, så optjener du 20 point.
  • Del med venner

    Henvis en ven til vores shop, så modtager I begge 50 point når din ven bruger dit link.
OPRET KONTO
usermagnifiercrossmenuchevron-down